FIFTYPLUS & FABULOUS?

Wat is jouw leeftijd? En hoe jong of oud voel jij je?

Over een paar weken hoop ik 57 te worden. Een erg serieuze leeftijd! Maar… is dat ‘oud’? 

De 50-plus vrouwen van tegenwoordig staan zó anders in het leven dan de vrouwen die pakweg 25 jaar geleden die leeftijd hadden. Heel weinig van die vrouwen werkten toen nog, laat staan dat ze een eigen bedrijf hadden. De generatie van onze moeders was oud als ze de 50 gepasseerd waren. Eigenlijk zijn wij, de 50-plus vrouwelijke ondernemers van nu, de eerste generatie vrouwen die op deze leeftijd nog volop in het leven staan, kansen zien, succesvol willen zijn, een eigen bedrijf runnen. We zijn ‘fiftyplus and fabulous’, fantastisch, toch?

 

QUINTASTIC!

Fantastisch en 50, de combinatie hiervan zorgde eind 2017 voor een nieuw begrip: QUINTASTIC! Deze mooie naam werd gelanceerd door de marktonderzoekbureaus MARE en Delta. In hun boekje ‘Hello Quintastics: de vele gezichten van vijftigers’ kun je alles lezen over de uitkomsten van hun onderzoek naar deze doelgroep.

Oké, wij 50-plussers zijn ‘quintastic’! Super! Maar wat betekent dat voor ons ondernemerschap? Betekent dat dat we op dezelfde manier in het leven staan en ondernemen ben als toen we 35 waren? Nee, dát dan weer niet.

Inmiddels hebben we ons verder ontwikkeld, heeft het leven ons gevormd, hebben we veel mensenkennis opgedaan, zijn we wijzer geworden. Maar is ook ons leven in een heel andere fase beland! 

Als we kinderen hebben, zijn die inmiddels volwassen en het huis uit en misschien zijn er wel kleinkinderen gekomen. Als onze (schoon)ouders nog leven, zijn ze op hoge leeftijd en hebben ze extra onze zorg en aandacht nodig. Behalve ‘quintastic’ zijn we ook onderdeel van de ‘sandwichgeneratie’, zowel onze volwassen kinderen als onze ouders vragen onze aandacht. 

 

MEER DAN SUCCES

En dan is er ook nog dat andere dat op deze leeftijd steeds meer gaat spelen. Dat steeds sterker wordende verlangen om eindelijk te doen waar je écht gelukkig van wordt. Want wat je óók inmiddels ontdekt hebt, is dat er méér is dan hard werken, méér dan wat men succes noemt. Dat wat er écht toe doet in het leven, maar waar je steeds maar niet aan toe komt. Omdat je al zoveel jaren zoveel moet, ook in je bedrijf. Je hebt jarenlang op de automatische piloot gedaan wat er van je verwacht werd, zowel in je bedrijf als privé. Nu je 50-plus bent komt steeds meer het besef dat je zo niet door wilt gaan, dat er iets moet veranderen. Maar je hebt geen idee hoe, want eerlijk gezegd ben je jezelf een beetje kwijt geraakt de afgelopen jaren. Stoppen met ondernemen is geen optie voor je, je wilt dolgraag door, maar wel anders.

 

VRIJHEID EN WAARDEVOL LEVEN

Gelukkig zijn in wat je doet begint met weten wie je bent. Wat is je passie? En wat zijn je grootste kwaliteiten? Wat doe je moeiteloos en waar krijg je energie van? Door dat helder te hebben én bewust in te zetten ga je steeds meer zien welke energievreters je beter los kunt laten. Dan kom je steeds dichter bij je HART, wat je zoveel VRIJHEID oplevert! 

Hoe lijkt je dat, ondernemen op de manier die helemaal bij jou past, dat vol vertrouwen zichtbaar kunnen maken en daardoor alleen nog de leukste klanten aan te trekken, zodat je voldoende tijd, geld en energie hebt voor wat je écht belangrijk vindt in jouw leven van nu?  

Zullen we daar ’s over doorpraten? Want ik heb op mijn 50e op exact datzelfde kruispunt gestaan tot ik een prachtige methode ontdekte waardoor ik nu weet wie ik echt ben, wat mijn grootste passie én mijn grootste kwaliteiten zijn. Door die te combineren is er vrijheid in mijn ondernemerschap gekomen, met voldoende ruimte voor wat ik waardevol vind. En dat gun ik jou ook zo!

Ondernemen als 50-plusser is geweldig als je je HART volgt. Doe je mee?

 

MEER-DAN-SUCCES-GESPREK

2 Reacties
  1. Wat mooi verwoord Arja! Was je vroeger uitgerangeerd op je 50e, nu begint het pas 😃.

    • Precies, Marjanne! Alleen is het HOE niet altijd eenvoudig te bepalen. Hoe doe jij het anders dan toen je jonger was? Lukt het je een goede balans te vinden tussen je bedrijf en wat er echt toe doet?

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.